Kuchnia

kuchnia

Lasagne

200 g płatów lasagne
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
słoik koncentratu pomidorowego 200g
500 g pieczarek
1 cebula
4 łyżki oleju
kilka pomidorów
250 g startego żółtego sera
sól,pieprz,oregano

1.Czosnek obrać,posiekać,podsmażyć na 2 łyżkach oleju ( 1 minutę).Dodać mięso,a po chwili koncentrat.Doprawić solą ,pieprzem i oregano.Dusić 5 minut.
2.Cebulę obrać pokroić w kostkę ,zeszklić na oleju . Dodać pokrojone w plasterki pieczarki przyrumienić.
3.Płaty lasagni wrzucać po kilka do osolonego wrzątku. Gotować 8 minut aż stracą sztywność.
Wyciągać pojedynczo i odsączyć.

Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1,5 szklanki zimnego mleka
szczypta soli i gałki muszkatołowej

W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.


Naczynie wysmarować olejem układać warstwami płaty, mięso, pieczarki każdą warstwę makaronu polać sosem i posypać serem.Na wierzch posypać serem i położyć pokrojone pomidory. Piec około 30 minut ,180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation