Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort dyniowy (ciasto czekoladowe i biszkopt korzenny przekładane kremem dyniowym z polewą pomarańczową)


Biały biszkopt ma wyrazisty smak dzięki przyprawom ,a ulubione ciasto czekoladowe świetnie się z nim komponuje. Całości dopełnia pomarańczowa polewa z serka oraz krem dyniowy.


Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt korzenny:

4 jajka
90 g cukru pudru
½ łyżeczki skórki z cytryny ( jedna cytryna)
½ łyżeczki olejku waniliowego
80 g mąki pszennej
po łyżeczce: mielonego kardamonu, cynamonu, imbiru, goździków, przyprawy korzennej


Ciasto czekoladowe:

1 ¾ szklanki mąki
2 szklanki cukru
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki naturalnej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)



Krem dyniowy:

puree z dyni warzącej 2 kg
500 ml śmietany 30 lub 36%
3 łyżki cukru białego
5 łyzek cukru brązowego


Polewa:

500 g kremowego serka
10 łyżek cukru pudru
6 łyżek soku pomarańczowego


Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Przygotować 2 tortownice po 20 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto przelać po równo do 2 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.


Biszkopt korzenny:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno dwóch tortownic po 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na jednolitą, puszystą masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec przesiać mąkę z przyprawami i znowu delikatnie wymieszać.

Piec 15 minut, do suchego patyka. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem dyniowy:

Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Cukier brązowy zmieszać z niewielką ilością musu dyniowego, aby pozbyć się grudek. Cały mus połączyć ze śmietaną.

Polewa:

Serek zmiksować z cukrem i sokiem do uzyskania gładkiej masy.

Wystudzone ciasta przełożyć musem dyniowym i pokryć polewą. Całość powinna odstać w lodówce minimum godzinę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation