Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Tort dyniowy (ciasto czekoladowe i biszkopt korzenny przekładane kremem dyniowym z polewą pomarańczową)
Biały biszkopt ma wyrazisty smak dzięki przyprawom ,a ulubione ciasto czekoladowe świetnie się z nim komponuje. Całości dopełnia pomarańczowa polewa z serka oraz krem dyniowy.
Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt korzenny:
4 jajka
90 g cukru pudru
½ łyżeczki skórki z cytryny ( jedna cytryna)
½ łyżeczki olejku waniliowego
80 g mąki pszennej
po łyżeczce: mielonego kardamonu, cynamonu, imbiru, goździków, przyprawy korzennej
Ciasto czekoladowe:
1 ¾ szklanki mąki
2 szklanki cukru
¾ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki naturalnej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)
Krem dyniowy:
puree z dyni warzącej 2 kg
500 ml śmietany 30 lub 36%
3 łyżki cukru białego
5 łyzek cukru brązowego
Polewa:
500 g kremowego serka
10 łyżek cukru pudru
6 łyżek soku pomarańczowego
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Przygotować 2 tortownice po 20 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 2 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
Biszkopt korzenny:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno dwóch tortownic po 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na jednolitą, puszystą masę.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec przesiać mąkę z przyprawami i znowu delikatnie wymieszać.
Piec 15 minut, do suchego patyka. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem dyniowy:
Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Cukier brązowy zmieszać z niewielką ilością musu dyniowego, aby pozbyć się grudek. Cały mus połączyć ze śmietaną.
Polewa:
Serek zmiksować z cukrem i sokiem do uzyskania gładkiej masy.
Wystudzone ciasta przełożyć musem dyniowym i pokryć polewą. Całość powinna odstać w lodówce minimum godzinę przed podaniem.
YjA2ODZhZTA6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289dxgrBDMMM29GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8CFCEiMSQCdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDwhABnJfF2xPN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqL2M9LREdbUgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3dXNmx6QnAdWit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHAdxYWINaQcUaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEStvF2MKCzkvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8dCGoGHnB6AWVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA47ehdsGhMoU2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXwNbEANcSjpLAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBjA4KBk/EEQ6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk7NWhQExtnSXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVgWkYqLQECfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F3sOMQByc1M3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=