Kuchnia

kulinarnie

Składniki na tajską zupę krewetkową

Wśród składników, które powinny znaleźć się w tradycyjnej tajskiej zupie krewetkowej, są:

około pół kilograma dużych krewetek
puszka mleczka kokosowego
litr wody
2 cebule dymki
2 trawy cytrynowe
2 pomidory
1 papryczka jalapeño
4 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki sosu chilli
2 łyżeczki sosu rybnego
przyprawy: papryka ostra, imbir, curry.

Przygotowując trawę cytrynową, należy ją przeciąć po skosie, ale pamiętaj, że kroić można tylko miękką białą część łodygi.

Najpierw zajmij się krewetkami, które trzeba obrać z pancerzy (pozostawiając na nich ogonki) i usunąć z nich jelita. Następnie osoloną lekko wodę należy zagotować w garnku. W trakcie, gdy woda będzie się gotowała, pokrój obydwie dymki, papryczkę jalapeño, trawę cytrynową, wyciśnij sok z limonki, a pomidory obierz ze skórki i również pokrój. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć przygotowane składniki - cebulę, paprykę, trawę i sok z limonki, następnie dosyp odrobinę imbiru lub posiekaj świeży. Wywar ten duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie do bulionu wlej mleczko kokosowe, wrzuć krewetki i przygotowane wcześniej pomidory wraz z sokiem. Dodaj też sos chilli i sos rybny. oprócz imbiru można przyprawić zupę czerwoną ostrą papryką i curry, które nada piękny złocisty kolor. Wszystkie składniki należy gotować przez 3-4 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation