Kuchnia

Kulinaria-pralinki, czekoladki

Kruche ciasteczka shortbread wg. Kay

To łatwe kruche ciasto pieczone na okrągłej blasze i pokrojone w kliny. Serdecznie polecam! Pycha ciacha!!!

Składniki

ilość porcji : 14

250 g (2 szklanki) mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
60 g (1/2 szklanki) cukru pudru
225 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 45min.

Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodać masło i wanilię, mieszać aż powstanie gęste ciasto. Wyłożyć ciasto na okrągłą blachę o średnicy 23 cm i ponakłuwać widelcem. Posypać pozostałym cukrem wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut lub do momentu aż się przyrumieni. Pokroić w kliny jeszcze ciepłe ciasto. Ostudzić, rozdzielić na pojedyncze ciasteczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation