Kuchnia

Kuchnia

Ciasto Coca - Cola


Smak Coca - Coli, mimo iż jest ona w składzie zarówno biszkoptu, jak i masy, nie jest zbytnio wyczuwalny ( a może to ten katar, przytłumił mi zmysły ), wolałabym też, aby biszkopt był nieco niższy. Ogólnie, ciasto było bardzo smaczne, zwłaszcza " colowa " masa z ciasteczek i orzechów, z którą spotkałam się po raz pierwszy.

Inspiracja + moje zmiany



Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki Coca - Coli
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- kilka łyżek Coca - Coli do nasączenia biszkoptu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i Coca - Colę, połączyć.

Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dodatkowo nasączyć kilkoma łyżkami Coca - Coli.


Składniki na masę herbatnikowo - orzechową:

- 150 g herbatników
- 150 g zmielonych orzechów ( włoskie )
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru ( można nieco zmniejszyć )
- 200 ml Coca - Coli
- kilka kropel aromatu rumowego

Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać ze zmielonymi orzechami, zalać Coca - Colą, dodać aromat rumowy, wymieszać , odstawić.

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce masę herbatnikowo - orzechową, miksując na jednolitą masę.

Masę wyłożyć na biszkopt.


Składniki n masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechową.

Wierzch można posypać startą czekoladą. Schłodzić.




Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation