Kuchnia

wieprzowina

Pieczony karczek

Mięso należy wcześniej 2 - 3 dni marynować w przyprawach.
Składniki

2 kg karczku (karkówki)
3 ząbki czosnku
przyprawy: około 2 łyżek soli, 1 łyżeczka zmielonego pieprzu, po 1 łyżeczce suszonego tymianku, majeranku i oregano, 4 goździki, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
4 łyżki roztopionego masła lub oliwy
1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina
opcjonalnie: cząstki 2 pomarańczy razem ze skórką lub jabłka

Przygotowanie

Mięso opłukać i osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso i wysmarować 2 łyżkami roztopionego masła lub oliwy. Mięso włożyć do garnka z pokrywą lub naczynia do pieczenia, pod spód i na wierzch układając goździki, liście i ziela angielskie. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Rano patyczkiem lub szpikulcem podziurkować mięso i powygniatać, natrzeć ze wszystkich stron. Powtórzyć jeszcze wieczorem tego samego dnia. W kolejnym dniu upiec. Wysmarować mięso pozostałym masłem lub oliwą. Piekarnika nagrzać do maksymalnej temperatury (około 250 stopni C).
Do naczynia z mięsem wlać 1/2 szklanki gorącej wody lub wina, obłożyć owocami jeśli używamy. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 1 godzinę i 45 minut (mięso o podanej w przepisie wadze). W połowie pieczenia mięso przewrócić. Pieczemy cały czas pod przykryciem.
Po upieczeniu nie otwierać naczynia z mięsem tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation