Kuchnia

wieprzowina

Zrazy mielone w sosie grzybowym

Składniki:

- 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2-4 dag suszonych grzybów
- cebula
- łyżka masła
- czerstwa kajzerka
- jajko
- dwa ząbki czosnku
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- łyżka mąki
- czarny pieprz, sól
- mąka lub tarta bułka do panierowania
- olej (np. słonecznikowy) do smażenia

W 3/4 l wody namoczyłam połamane grzyby (można zostawić je tak na noc, ale wystarczy godzina). Gotowałam je w tej samej, lekko osolonej wodzie przez pół godziny.

Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na maśle. Kajzerkę namoczyłam w zimnej wodzie. Dobrze odcisnęłam i razem z cebulką dodałam do mięsa. Dorzuciłam jajko, zmiażdżone ząbki czosnku, osoliłam i dodałam pieprz. Masę wyrobiłam jak ciasto, ręką. Uformowałam podłużne wałeczki (troszkę większe niż kupowane w sklepach paluszki rybne), obtoczyłam w bułce (lepsza byłaby mąka) i usmażyłam na złoto na oleju. Wyjęłam na półmisek. Wymieszałam śmietanę z łyżką mąki i dwoma łyżkami wywaru z grzybów. Połączyłam z resztą grzybowego smaku. W razie powstania grudek można pomóc sobie kuchenną rózgą lub trzepaczką. Doprowadziłam sos do pierwszego bulgotu i zalałam zrazy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation