Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

pierniczki świąteczne

przepis na pierniczki świąteczne
składniki:
1/2 kg mąki
200 g miodu
200 g cukru pudru
120 g margaryny lub masła
tłuszcz do posmarowania blaszki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników (mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej)


przygotowanie pierniczków świątecznych:

krok 1. wyrabianie ciasta na miodzie
miód podgrzewamy w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. schładzamy, następnie łączymy z mąką przesianą z sodą. dodajemy roztopioną margarynę i jajko, wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
krok 2. wykrawanie pierniczków
ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 0,5 cm (wałkowałam cieniej, a i tak wyrastało w trakcie pieczenia jak szalone). wykrawamy pierniczki (za pomocą foremek lub ręcznie), układamy na natłuszczonej blaszce i wypiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °c. przed pieczeniem możemy w pierniczkach zrobić dziurki i po upieczeniu powiesić je na choince.
uwaga: upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.
pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.
krok 3. leżakowanie pierniczków
gotowe, ostudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy, następnie zamykamy szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.
pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu. jeśli nie planujemy ich w ogóle ozdabiać, do każdego pudełka wkładamy po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy kruszenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation