Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Bałwanki na patyku

Składniki:
120 g serka mascarpone
50 ml śmietanki 30%
80 g czekoladowego masła orzechowego
150 g białej czekolady
400 g suchego ciasta, np. piernika
podłużne żelki
kolorowe drażetki
po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków

Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.
Wyciągnij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta utocz tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.
Wyciągnij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyciągnij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.
Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation