Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

bananowe muffinki z mleczkiem kokosowym

Składniki:
230g mąki pszennej,
jajko + 1 żółtko,
3 banany,
60g masła lub margaryny,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
100g cukru, 125 ml mleczka kokosowego.

Przygotowanie

Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki rozgnieść widelcem na puree, zmieszać z mleczkiem kokosowym na gładką papkę. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jajko, następnie żółtko. Chwilę ucierać. Dodawać sypkie produkty na przemian z bananowym puree. Masą napełnić foremki do muffinek do 3/4 wysokości, piec ok. 35 min w temp. 170st. Wierzch można polać stopioną czekoladą bądź oprószyć cukrem pudrem lub tak jak ja pozostawić bez dodatków;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation