Kuchnia

Muffinki Babeczki

BiteDelite – apetyczny blog kulinarny » Babeczki z czekoladowym kremem mascarpone

PRZEPIS:

Składniki:

składniki suche:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
odrobina prawdziwej wanilii (użyłam Kotanyi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

składniki mokre:
1 szkl mleka
1 jajko
100 g roztopionego ale schlodzonego masła

Przygotowanie:
Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.



Krem czekoladowy z mascarpone
50 g miękkiego masła
200 g serka mascarpone
odrobina wanilii (użyłam prawdziwej Kotanyi)
100 g roztopionej czekolady deserowej
350 g cukru pudru
Masło utrzeć razem z serkiem na gładką masę, dodać wanilię, cukier i roztopioną wystudzona czekoladę. Miksować na gładką masę.
Wstawić na chwilę do lodówki by krem nieco stężał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation