Kuchnia

Muffinki Babeczki

Muffiny jagodowe z ricottą


Te dość nietypowe (przez dodanie sera i mieszanie mikserem) muffinki są zjawiskowe. Tak miękkich i puszystych muffinek nie miałam jeszcze okazji jeść. Już planuję powtórzyć je w wersji z innymi owocami.


Składniki:

* 1,5 szklanki mąki
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru
* skórka otarta z 1 cytryny
* 80 g miękkiego masła
* 3/4 szklanki ricotty (może być mascarpone, lub zwykły twaróg sernikowy)
* 2 jajka
* 1 szklanka jagód


Masło ubijamy z cukrem i jajkami ok 3 minuty, a następnie dodajemy ser oraz zest (skórkę) i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do mokrych składników. Miksujemy tylko chwilkę, do czasu aż składniki się połączą (u mnie było to ok 10 sekund). 3/4 szklanki jagód dodajemy do ciasta (od chwili dodania owoców ciasto mieszamy już tylko łyżką) a resztę zostawiamy do posypania wierzchu.

Ciasto umieszczamy w papilotkach (do 3/4 wysokości) a na wierzchu umieszczamy po kilka jagód. Wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piczemy ok 20 - 25 minut + 5 minut podpiekania tylko od spodu (wbity w środek patyczek powinien wyjść suchy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation