Kuchnia

Słodko-Słono

Pełnoziarnisty chleb z płatkami owsianymi

Składniki:

1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka wrzącej wody
1/4 letniej wody
2 pełne łyżki miodu
1 1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki oliwy
14 g drożdży suchych
2 łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2,5 szklanki mąki pszennej



Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy i pozostawiamy na 5 minut, aż napęcznieją i zmiękną.

Do misy miksera nakładamy płatki owsiane, wodę, miód, oliwę, maślankę, obydwie mąki, sól i drożdże. Miksujemy wszystko (specjalną końcówką do ciasta drożdżowego), aż składniki się połączą, a następnie ciasto wykładamy na podsypaną sporą ilością mąki stolnicę i zagniatamy kilka minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Przygotowanie w maszynie: Do misy maszyny nakładamy najpierw składniki mokre: namoczone płatki, wodę, maślankę, miód i oliwę, a następnie suche tj obydwa rodzaje mąk i sól. Na środku robimy dołeczek i wsypujemy w niego suche drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta "dough" i po 1,5 h ciasto jest gotowe.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich formujemy podłużny bochenek.

Uformowane bochenki przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, posypujemy odrobiną płatków owsianych i odstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 - 25 minut, aby ładnie wyrosły.

Chlebki pieczemy około godzinę w temperaturze 190 stopni, aż chlebki będą rumiane.

Przed pokrojeniem pozostawiamy chlebki, aż dobrze ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation