Kuchnia

Słodko-Słono

Jogurtowe ciasto z truskawkami |
Składniki

500 g truskawek
250 g mąki
2 duże jajka
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła lub masła roślinnego
300 g jogurtu greckiego
cukier puder do posypania

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypujemy po jednej łyżce do utartych składników. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej widelcem. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę (u mnie o wymiarach 21 cm x 26 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto, które powinno być bardzo gęste, wykładamy na blachę, wygładzamy. Na wierzch układamy w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Pieczemy około 50 min w temperaturze 160ºC. Nasze ciasto z truskawkami studzimy na zewnątrz piekarnika. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation