Kuchnia

Qlinarna fantazja

Lisia Kawiarenka: Torcik migdałowy jak z IKEA

Próba odtworzenia smaku migdałowego torciku z IKEA. Nie potrafię jak na razie ocenić, jak bardzo efekt przypomina oryginał, ponieważ rzadko kupuję ciasta, a tego z IKEA nie jadłam całe wieki... Mogę jednak zapewnić, że torcik smakuje doskonale i cieszył się w święta największym powodzeniem. Miałam obawy o to, czy nie będzie zbyt ciężki (ta maślano-jajeczna masa była dla mnie podejrzana, ale pasuje tu idealnie!). Na pewno nie będziecie mieli wrażenia, że jest zbyt tłusty. Torcik nie jest zbyt wysoki, ale za to bardzo "podzielny" bo świetnie się kroi i każdemu wystarczy jeden kawałek, żeby zaspokoić chęć na słodkie :). Jest bardzo uniwersalny w smaku, posmakował całej rodzinie i nawet moja mama - zwolenniczka owocowych ciast z lekkimi kremami, nie mogła się od niego oderwać. Bardzo polecam, w święta robiłam dwa razy, niech to będzie najlepszą rekomendacją! ;)

Składniki:

Blaty bezowe:
4 białka
120 g cukru pudru
250 g zmielonych migdałów

Krem:
4 żółtka
80 g cukru pudru
100 ml śmietany 30%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g masła

Bita śmietana:
120 g śmietany 30%
łyżka cukru pudru

Polewa:
200 g czekolady mlecznej
30 ml śmietany 30%
garść chrupek/płatków śniadaniowych (opcjonalnie)
do ozdoby boków: płatki migdałowe

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po trochę cukier puder, nadal miksując. Kiedy cukier się rozpuści wsypać do białek zmielone migdały i delikatnie wmieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przygotować dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Na każdym arkuszu narysować okręgi o średnicy ok. 22-24 cm. Nałożyć na oba okręgi po tyle samo masy i równo rozsmarować. Piec jednocześnie w temperaturze 180 ºC przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia blaszki można zamienić poziomami, żeby oba blaty dopiekły się równomiernie). Po zarumienieniu wyjąć z piekarnika i wystudzić (nie odrywając od papieru).

W garnku, na wolnym ogniu podgrzewać żółtka, 80 g cukru pudru, 100 ml śmietany i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Doprowadzić masę do wrzenia, cały czas energicznie mieszając - masa zacznie gęstnieć. Po chwili gotowania zdjąć garnek z ognia i pozostawić krem do wystygnięcia. Kiedy będzie całkowicie wystygnięty, przełożyć go do miski i zmiksować z 200 g miękkiego masła na gładki krem. Odłożyć dwie łyżki kremu na obłożenie boków tortu.

Składanie tortu: odkleić od papieru do pieczenia pierwszy blat. Wyłożyć na niego połowę kremu, nałożyć drugi blat i wyłożyć drugą połowę kremu. Czekoladą roztopić z 30 ml śmietany w garnku o grubym dnie, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić do przestygnięcia. Ubić 120 ml śmietany z łyżką cukru i wyłożyć ją na warstwę kremu. Lekko ciepłą roztopioną czekoladę można wymieszać z chrupkami. Wylać ją na bitą śmietanę i torcik wstawić na chwilę do lodówki. Na koniec obłożyć boki tortu pozostawionym kremem i oblepić płatkami migdałowymi. Schłodzić. Wyciągać z lodówki na godzinę przed podaniem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation