Kuchnia

przepisy/dieta

Domowe dietetyczne batoniki muesli z bananem
Składniki na 8 trójkącików(102 kcal jeden):
5 kopiastych łyżek płatków owsianych( u mnie górskie)
1 łyżka siemienia lnianego
30g migdałów
1 łyżka sezamu
3 łyżki otrębów owsianych
1 banan
50g twarogu półtłustego
1 łyżka brązowego cukru
Płatki, posiekane migdały, sezam, siemię i otręby prażymy przez ok 10 minut na patelni na średnim ogniu, co jakiś czas mieszająć. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp 130 stopni i w misce rozgniatamy banana, łącząc go z serkiem i cukrem. Kiedy bakalie i płatki będą już zarumienione odstawiamy je na chwilę do wystudzenia i wsypujemy do mokrych składników. wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę( u mnie pół blaszki o średnicy 22 cm :) moża też ciasto wyłożyć na zwykłą blachę, jest na tyle gęste, że nie będzie się rozlewało. Pieczemy ok 50-60 minut, kroimy na kawałki i studzimy (u mnie nie dotrwały....)
Są pyszne, można dodać suszone owoce(żurawinę, banan) inne orzech i tak dalej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation