Kuchnia

pieczarki - w każdej postaci

KURCZAK DUSZONY Z PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:

30 dkg filetów z kurczaka;
20-25 dkg pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki;
1 duża zielona papryka;
szklanka bulionu z kostki rosołowej
koncentrat pomidorowy;
łyżka maki;
łyżka śmietany;
oliwa z oliwek;
zielona pietruszka, świeży szczypiorek;
szczypta pieprzu do smaku;

Kurczak duszony z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Fileta z kurczaka oplukac pod woda, pokroic w mniejsze kawalki. Przelozyc na patelnie z odrobina oliwy z oliwek, smazyc przez ok. 10 minut, az mieso bedzie mialo bialy kolorek. Pieczarki obrac, pokroic w cienkie plasterki, dodac do kurczaka, wszystko dokladnie wymieszac, dusic pod przykryciem ok.10 minut. Po uplywie tego czasu dodac pokrojona w kostke zielona papryke i wymieszac. Dusic dodatkowych kilka minut. Po paru minutach podlac wszystko szklanka bulionu i dusic pod przykryciem. Dodac lyzke, dwie koncentratu pomidorowego, wymieszac dokladnie. Podusic przez 5 minut. Make, smietane oraz odrobine wody wymieszac dokladnie, tak by nie powstaly grudki. Tak przygotowana mieszanina doprawic sos, by sie zagescil. Dokladnie wymieszac. Calosc jeszcze chwile potrzymac na ogniu. Posypac swieza natka pietruszki, majerankiem lub szczypiorkiem. Podawac z ryzem lub ziemniakami, pokrojonymi w kostke i pieczonymi na oliwie z oliwek, z odrobina suszonych ziol i pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation