Kuchnia

makowce

MAKOWIEC

Składniki:
300g maku
250g masła lub margaryny
400g cukru pudru
7 jaj
8 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
2-3 średnie jabłka
olejek migdałowy
opcjonalnie: bakalie

Przygotowanie:
Mak sparzyć gorącą wodą. (niektórzy gotują, niektórzy zostawiają na noc w mleku, zróbcie jak jest Wam łatwiej:) Przygotowany mak przemielić przez maszynkę. Mój mielony był raz przez sitko do maku.

Masło lub margarynę roztopić.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i miodem. Obrane jabłka starkować na tarce o średnich oczkach. Do żółtek dodać mak, stopione masło/margarynę, bakalie i starkowane jabłka. Na koniec dodać kaszę manną. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie i starannie wymieszać z masą makową.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation