Kuchnia

makowce

Genialny makowiec mojej mamy | Lawendowy Dom
Makowiec doskonały mojej mamy

2 szklanki maku

szklanka bułki tartej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu migdałowego

3 łyżki miodu

szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów)

kostka masła

6 jajek

szklanka cukru

do dekoracji

szklanka łuskanych orzechów włoskich

szklanka cukru

Mak sparzyć, zostawić na noc.
Następnego dnia odsączyć, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować.
Dodać tartą bułkę, proszek do pieczenia, zapach, miód i bakalie.
Masło rozpuścić, zostawić do przestygnięcia, następnie dodać do masy makowej.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec dobrą godzinę.
Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć.
Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody, gotować, aż lukier zacznie gęstnieć, dodać orzechy, gotować jeszcze chwilę, a następnie polać orzechową pasą tort i zostawić do wystygnięcia.

zamiast bułki można użyć kaszy manny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation