Kuchnia

Kulinaria

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami
Składniki Podstawowe/Inne:
gotowy biszkopt z kakao z 5 lub 6 jaj przekrojony na 2. części lub 2 upieczone blaty (ja upiekłam "Biszkopt kakaowy z 3 jaj", z podwójnej porcji i przekroiłam go na pół)
200 g orzechów włoskich



Składniki Na Masę Toffi:
1 duża puszka mleka słodzonego (gotowanego 3 godz.) lub 1 duża puszka gotowej masy krówkowej (podgrzanej do ciepłej temp.)
200-250 g masła lub margaryny (polecam masło)



Składniki Na Masę Kokosową:
3 szkl. mleka (750 ml)
300 g kokosu
3/4 szkl. cukru
250 g masła lub margaryny
2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie Początkowe:
a) Puszkę mleka słodzonego gotujemy na średnim lub małym płomieniu 3 godz. w wodzie, tak, aby było nią całe przykryte i gdy woda wyparuje, podlewamy wrzątkiem, aby to uzupełnić.b) masę krówkową w puszce podgrzewamy w gorącej wodzie ok. 20 mi-30 min., również tak, aby była cała przykryta.
Ugotowane mleko lub gotowe podgrzane, otwieramy i studzimy, aż będzie letnie (trwa to dosyć długo ponad 1 godz. w chłodnej temp.)



Przygotowanie Masy Kokosowej:
Do garnuszka 1,5-2 l wlać 2,5 szkl. mleka.
Do pozostałości mleka dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Do mleka dodać wiórki kokosowe.
Doprowadzić do zagotowania i gotować, cały czas mieszając 5 min.
Dodać cukier.
Dodać masło/margarynę.
Mieszać do momentu rozpuszczenia się.
Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu).
Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć.
Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach).
Przykryć drugim biszkoptem.



Przygotowanie Masy Toffi:
Margarynę/Masło dzielimy na kilka części.
Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło.
Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka.
Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.



Przygotowanie Końcowe:
Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane.
Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie.
Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation