Kuchnia

hooby

SNICKERS.

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
150 g margaryny,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ją jedną częścią ciasta i piec 15 min. w 190°C. Wyciągnąć ciasto z blaszki, ponownie wyłożyć papierem i wylepić ciastem. Wyłożyć masę orzechową (przepis poniżej) i piec 20 min. w 190°C. Wystudzić.

Masa orzechowa:
450 g grubo posiekanych orzechów włoskich,
2/3 szklanki cukru,
2/3 kostki masła,
3 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu, aż masło rozpuści się, a składniki się połączą. Co jakiś czas zamieszać. Gotową masę wyłożyć na miodowy blat.

Krem budyniowy:
750 ml mleka,
230 g cukru,
2 kopiaste łyżki mąki,
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
2 opakowania cukru wanilinowego,
1 kostka miękkiego masła

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić masło, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować.

Krem wyłożyć na blat, przykryć blatem upieczonym z masą orzechową. Lekko docisnąć. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation