Kuchnia

hooby

Życie bez glutenu - Bezglutenowa karpatka

Składniki na bezglutenowe ciasto parzone:
250 ml wody
125g margaryny
150 g mąki bezglutenowej
5 jajek

Składniki na krem budyniowy:
2 bezglutenowe budynie śmietankowe
80 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
750 ml mleka 2%
200 g masła

Wodę zagotuj z margaryną, gdy będzie wrząca, wsyp mąkę bezglutenową i dobrze wymieszać. Mieszaj ciągle, aż do momentu żeby ciasto było jednolite. Ciasto odłóż do wystygnięcia. Do schłodzonej masy dodawaj jajka i zmiksuj. Jajka dodawaj pojedynczo.
Ciasto podziel na dwie części, rozsmaruj na papierze do pieczenia cienką warstwą pierwszą część ciasta (oczywiście papier do pieczenia umieść w prostokątnej blaszce). Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta, podobnie upiecz drugi.

W między czasie zajmij się przygotowaniem kremu budyniowego. Odlej pół szklanki mleka. Następnie wsyp do niej dwa budynie śmietankowe i łyżkę mąki ziemniaczanej, dobrze rozmieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej zawartość szklanki (mleko + budyń) i gotuj cięgle mieszając jeszcze przez kilka chwil. Gotową masę budyniową odstaw do ostygnięcia. Ostudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem, które dodawaj do masy po łyżeczce. Ucieraj całość do uzyskania puszystego kremu.
Masę budyniową nałóż na wystudzony płat ciasta. wyrównaj i przykryj drugim płatem. Odstaw na kilka godzin do lodówki (ja zazwyczaj odkładam ciasto na całą noc do lodówki).
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation