Kuchnia

Eat

Kurczak tikka masala
arynata do kurczaka
Składniki:

450g filetu z kurczaka
150g jogurtu naturalnego
łyżka oliwy
łyżeczka sproszkowanego cynamonu, kuminu rzymskiego, ostrej papryki, startego na drobnych oczkach imbiru, przyprawy garam masala
sól, czarny pieprz

W misce wymieszać jogurt z przyprawami, dodać pokrojonego w 2cm kostkę kurczaka i odstawić na 30 minut do zamarynowania się w temperaturze pokojowej lub najlepiej na kilka godzin do lodówki.

Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kurczaka(wraz z resztką marynaty, będzie jej niewiele) i obsmażyć kilka minut z każdej ze stron. Mięso nie musi być wysmażone na tym etapie.
Sos
Składniki:

500ml przecieru pomidorowego z kartonu lub w sezonie ok. 1kg zmiksowanych świeżych pomidorów
3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy
łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, kuminu i garam masala
łyżeczka cukru
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
3 łyżki kwaśnej śmietany

W głębokiej patelni rozgrzać olej z czosnkiem. Po minucie dodać wszystkie przyprawy i przesmażyć je kolejną minutę. Wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i cukier. Gotować ok. 10 minut, aż sos się zredukuje.
Dodać podsmażonego kurczaka, gotować na małym gazie kolejnych 10 minut, aż mięso stanie się miekkie.
Pod koniec gotowania wlać śmietanę.
Daniem posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać z ryżem, jogurtem, chlebkiem naan lub pita.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation