Kuchnia

Eat

Ekspresowa pierś kurczaka z jabłkami i ziemniakami w mundurkach
Składniki:

1 filet kurczaka
2-3 twarde i najlepiej kwaskowate jabłka
4 ziemniaki
rozmaryn
sok z połowy sytryny
sól, cukier, pieprz, słodka papryka
rukola, szczypiorek lub natka

/porcja dla 2 osób/

Na początku ugotować wyszorowane ziemniaki w osolonej wodzie.

Filet z kurczaka podzielić na mniejsze części, a grubsze kawałki rozbić dłonią na grubość ok. 2cm. Oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem i sporą ilością słodkiej papryki.
Jabłka pokroić na 4-6 części(w zależności od ich wielkości)
Patelnię teflonową wysmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Wrzucić jabłka i kurczaka. Smażyć na dużym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż wszystko się zrumieni, w międzyczasie posypać po jabłkach szczyptą cukru.
Gdy mięso i jabłka się zrumienią wcisnąć na patelnię sok z cytryny oraz podlać 1/4 szklanki wody, wrzucić ugotowane i przekrojone na połówki ziemniaki, posolić, posypać sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, wymieszać i dusić aż większość płynu odparuje.

Gotowe danie posypać młodą rukolą, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation