Kuchnia

mięsa

Schab w mleku z programu Magdy Gessler

Schab w mleku to pomysł, który podchwyciłyśmy z jednego z ostatnich programów Magdy Gessler "Kuchenne rewolucje". Schab w mleku pojawił się w karcie restauracji Stara Kuźnia jako danie popisowe jednej z pań kucharek. Magda Gessler uznała, że pomysł na schab w mleku proponowany przez załogę jest pyszny i że należy go podawać gościom. Rzeczywiście, ten sposób podawania mięsa sprawia, że jest soczyste i miękkie oraz kruche. Uzyskanie takich właściwości schabu podczas przygotowania np. pieczeni rzadko się udaje, a mięso jest ciągnące się, suche lub bardzo twarde. W tym przypadku będzie zupełnie odwrotnie.

Cieszymy się, że dzięki programowi ta świetna potrawa - schab w mleku - została przypomniana. Podobnie jak inne potrawy, które Gessler prezentuje w swoim show, jak placek po węgiersku, kartacze, strucla z jabłkami. To pyszne, znane od dawna dania, a jednak nieco zapomniane. Czas je odświeżyć!

Jeśli nigdy wcześniej nie eksperymentowałyście w ten sposób, gorąco namawiamy - przygotujcie schab w mleku już dziś. Zachwyci was i wasz rodziny, a jego ugotowanie jest proste!

Schab w mleku - przepis:

Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation