Kuchnia

Kulinaria

Kluseczki waniliowe

Przepis na jedną porcję:


1/3 szklanki mąki pszennej
1 waniliowy serek homogenizowany (150g) - użyłam serka Danio
1 jajko
szczypta soli
sos owocowy lub cukier puder





Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy serek, jajko, szczyptę soli i mieszamy na jednolitą masę. Małe porcje ciasta nabieramy czubkiem łyżki - kluseczki powinny być nieduże. Ciasto nie będzie przyklejało się do łyżki, jeśli będziemy za każdym razem zanurzać ją w zimnej wodzie. Kluseczki wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody, delikatnie mieszamy i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i podajemy ciepłe. Polewamy owocowym sosem lub posypujemy cukrem pudrem.





Źródło: "Przyślij przepis" - 03/2010




Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation