Kuchnia

ŚWIĘTA

Polędwiczka w sosie chrzanowym
Zaplanowaliście już obiad na święta? Jeśli nie to polecam sztukę mięsa w sosie chrzanowym. Tą sztuką będzie u mnie jak zwykle polędwiczka wieprzowa. Sos chrzanowy doskonale pasuje do klimatu świąt wielkanocnych i do tego mięsa także. Bardzo polecam bo jestem pewna że jest to obiad idealny na świąteczny stół.



Źródło: Stary zeszyt

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe tzw. słodkie
sól, pieprz
4 szklanki bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
3 łyżki chrzanu

Oczyszczone polędwiczki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać bulionem, dodać trochę soli i pieprzu i dusić ok. 40-50 min. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać mleko oraz bulion pozostały z duszenia i energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki zagotować. Dodać chrzan, sól i pieprz i gotować, aż sos będzie gęsty. Podawać z miękką polędwiczką pokrojoną w plasterki.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation