Kuchnia

ŚWIĘTA

Pierogi ze szpinakiem

Składniki

120g świeżego szpinaku
1 cebula
150g koziego sera, kruchego
250g białego chudego sera
2 żółtka
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
ciasto na pierogi
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy posiekany drobno szpinak i smażymy, aż szpinak puści wodę. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 2–3 minuty.
W misce łączymy ser kozi z białym, dodajemy żółtka, przestudzony szpinak i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi z 3/4 porcji. Dzielimy je na 3 części, każdą wałkujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (moje były o średnicy 9 cm). Na środek, łyżką nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi. Farsz powinien wypełniać całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierz, odkrywamy i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy gorące polane roztopionym masłem z czosnkiem i natką pietruszki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation