Kuchnia

kuchnia

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Kruszonka
Składniki:

120g masła
120g mąki pszennej
70g cukru

Wszystkie składniki utrzeć ze sobą w dłoniach, aż do momentu powstania małych okruchów.
Ciasto
Składniki:

450g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki jogurtu, najlepiej typu greckiego
pół szklanki oleju
4 duże jaja
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki soli
400g rabarbaru pociętego w 1,5-2cm kawałki

W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W drugiej roztrzepać jajka z jogurtem i olejem.
Połączyć zawartość obu naczyń za pomocą łyżki. Ciasto będzie gęste i może wydawać się lekko zważone, ale takie ma być bo musi podźwignąć ciężar rabarbaru.

Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 30x35cm wyłożyć ciasto. Rozprowadzić je równą warstwą za pomocą zwilżonej w wodzie łyżki. Wysypać na nie pokrojony rabarbar, a na niego posypać przygotowaną kruszonkę.
Piec ok. 50 minut w 180ºC do momentu aż wbity patyczek będzie czysty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation