Kuchnia

kuchnia

Biszkopt z kremem kawowym i bananami

składniki:

biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

krem kawowy
500 ml śmietanki 30 %
2 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szklanki mleka
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki cukru pudru

oraz
3 duże banany
300 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
6 kostek gorzkiej czekolady
śmietan fix

Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na dużą blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut , do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem kawowy. Żelatynę namoczyć w mleku, gdy napęcznieje podgrzać ale nie gotować i dokładnie ją rozpuścić w mleku. Odstawić aby przestygła. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną. Jeszcze chwile ubijać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wystudzonym biszkopcie. Na banany wyłożyć krem kawowy. Ciasto wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. W tym czasie ubić 300 ml śmietanki, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kawowy. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 2-3 godzinki. Warstwa śmietany na wierzchu jest cieniutka więc można dać więcej, ja miałam tylko tyle śmietanki ale ta ilość jest dla mnie wystarczająca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation