Kuchnia

ciasta i słodkości

Ekstremalnie czekoladowe. Buraczane

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
2 jajka
150 g jasnego cukru muscovado
75 ml oleju słonecznikowego
80 g mąki
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
35 g migdałów, zmielonych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g surowych buraków

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką tortownicę 18 cm.
Czekoladę rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Buraki obieramy i trzemy na tarce do warzyw. Odciskamy nadmiar soku i odstawiamy.
Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem na jasną, puszysta masę. Wlewamy olej i ekstrakt i ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę mieszamy z migdałami, proszkiem, sodą i solą. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z masą jajeczna. Dodajemy starte buraki i przestudzoną czekoladę. Delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników.
Przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 50 - 60 min. Pod koniec pieczenia kontrolujemy ciasto patyczkiem. Studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy ganache.

ganache

100 g czekolady
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżka miękkiego masła

Śmietankę podgrzewamy niemal doprowadzając do wrzenia. Zalewamy nią czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i zostawiamy na 4 - 5 minut. Po tym czasie energicznie mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation