Kuchnia

ciasta, ciasteczka, słodkości

Składniki na około 60 ciastek:

250 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej)
300 g mąki pszennej
2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
60 ml soku z mandarynki
60 - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.

Ciasto owinąć folią, lekko spłaszczyć, schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.

Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną). Przed samym pieczeniem blaszkę z ciastkami można schłodzić w lodówce przez kolejne 15 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut lub do zezłocenia brzegów. Wystudzić na kratce.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki.

Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation