Kuchnia

ciasta, ciasteczka, słodkości

Świąteczny węgierski torcik makowy

Składniki:
25 dkg maku
ok. 1/2 litra mleka
10 dkg cukru kryształu
10 dkg cukru pudru
5 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 pomarańcza
25 dkg serka mascarpone
1/3 szkl śmietanki kremówki
cukier wanilinowy
1 dojrzały granat


Przygotowania zaczynamy od maku, który zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia ;) Mak powinien wchłonąć całe mleko, jeżeli nie - resztę mleka trzeba po prostu odcedzić, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce (takiej do mielenia mięsa). W misie miksera ubić żółtka i 10dkg cukru kryształu, dodawać powoli mak - cały czas miksując - oraz roztopione masło, proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy, uprzednio wyszorowanej i sparzonej. Najzdrowiej byłoby zaopatrzyć się w owoce nie woskowane - ekologiczne. Na koniec wyciskamy trochę soku z obranej pomarańczy - a resztę zjadamy ze smakiem. W osobnej misie ubić białka na sztywno, dodając powoli pozostałe 5 dkg cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą makową. Ciasto przełożyć do okrągłej foremki o średnicy 18cm i włożyć do piekarnika, piec ok.40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ciasto wyjąć i wystudzić.
Krem do posmarowania: do misy miksera wkładamy ser i śmietankę oraz resztę cukru pudru i mieszamy delikatnie.
Ciasto smarujemy z zewnątrz dookoła białą masą i obsypujemy owocami granatu. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Komentarz:
Mak- można użyć gotowego zmielonego maku, który wystarczy zalać wrzącym mlekiem.

Krem- gdy chcemy by krem był bardziej puszysty najpierw ubijamy lekko śmietankę z cukrem a potem stopniowo dodajemy do niej ser. Całość miksujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation