Kuchnia

dla oka i smaku

Spritzgebäck - niemieckie kruche ciasteczka świąteczne

Składniki na około 35 ciastek:

100 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki mleka
1 średniej wielkości jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
270 g mąki pszennej
Cukier puder przesiać. Masło pokroić na kostki. Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu.

Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, wymieszać. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek)*. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.

Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce.

Smacznego :)

* masę przed umieszczeniem w maszynce warto krótko schłodzić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation