Kuchnia

cooking

Ciasto:

300 g mąki
1 kostka masła
2 jajka
1 łyżka kwaśniej śmietany
1 łyżka curry
1 łyżka oregano
szczypta soli


Farsz:

300 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
½ cebuli
3 lub 4 piersi z kurczaka
sól, pieprz, kminek, liść laurowy, przyprawa kebab-gyros, czosnek
trochę sera żółtego
oliwa z oliwek



Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Formujemy kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 h ( a nawet dłużej, jeśli to możliwe).

Kapustę lekko podsmażamy na maśle, dodajemy kminek, liść laurowy, szczyptę cukru i pieprzu. Dusimy na małym ogniu, aż będzie wystarczająco miękka. Połówkę posiekanej w kostkę cebuli podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy, lekko przyprawiamy.
To samo czynimy z pokrojonym w kostkę kurczakiem, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy przyprawę kebab-gyros lub pokrojony czosnek, szczyptę pieprzu i soli, może ostrej papryki.

Ciasto wykładamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i wykładamy kolejno kapustą, pieczarkami i kurczakiem. Posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez 15 min. w tej samej temperaturze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation