Kuchnia

rybne

Ryba po grecku a la Magda Gessler

Ryba po grecku a la Gessler to bogaty w warzywa sos z dodatkiem kardamonu i cynamonu oraz miękka, rozpływająca się w ustach ryba - oczywiście dorsz. Sekretem sosu do tej ryby po grecku są pomidory.

Najlepsza ryba po grecku a la Magda Gessler - przepis:
Składniki:
1 kg fileta z dorsza
2 kg pomidorów
1 mała cukinia
6 marchwi
pół selera
2 cebule
3 większe pietruszki
1 mały por (biała część)
50ml wina białego
mąka
sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kardamon i cynamon
2 liście laurowe
ziele angielskie
Ryba po grecku Gessler - sposób przygotowania:
Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem, papryką. Panierować w mące, smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podsmażyć cebulę i por (pokrojone w krążki). Marchew, seler i cukinię, a także pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli, podlać wodą i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, przyprawić do smaku przyprawami. Dorzucić pokrojone pomidory (obrane ze skórki), dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać winem, gotować. Dusić około 10-15 minut. rybę zalać sosem, wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation