Kuchnia

rybne

Ryba pieczona w pomidorach z cukinią
Składniki dla 2-3 osób:

3 filety limandy (200g)
3 średnie pomidory (ok.300g)
1/3 cukinii (ok.100g)
2 ząbki czosnku
oregano
2-3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
łyżka oleju rzepakowego


Wykonanie:

Rozmrożone filety rybne płuczemy, prószymy solą, pieprzem i zalewamy sokiem z cytryny i łyżką oleju rzepakowego, wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym rozsmarowujemy kroplę oleju. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pomidory płuczemy, kroimy w plastry - wcześniej możemy sparzyć i pozbyć się skórki, ale nie jest to konieczne. Cukinię kroimy w paski, czosnek w płatki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę pomidorów, obsypujemy je oregano, następnie układamy cukinię oraz cały filet ryby i powtarzamy wszystkie warstwy, na ostatnim filecie rybnym układamy pomidory, sypiemy oregano i na wierzch potrawy układamy płatki czosnku. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy 30 minut bez termoobiegu.

Można podawać standardowo z ryżem/kaszą lub bez dodatku produktu zbożowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation