Kuchnia

Przepisy - pasty

Smalec wyborowy z chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej
Składniki:

Biała fasola (nasiona suche) - 1/2 szklanki (można zastąpić puszką konserwowej)
Cebula - sztuka
Jabłko- sztuka
Ugotowana kasza gryczana - 1/2 woreczka
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Woda - 3 łyżki
Sos sojowy - łyżka
Suszony tymianek - 1/2 łyżeczki
Majeranek - płaska łyżeczka
Liść laurowy - 2 sztuki
Ziele angielskie - 2 ziarenka
Cukier - 1/2 łyżeczki
Ostra papryka w płatkach - 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Fasolę przez noc namocz i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości. Jeśli używasz konserwowej dokładnie opłukaj na sitku.
Ugotowaną fasolę zmiksuj na gładką pastę blenderem z dodatkiem wody, sosu sojowego i suszonych ziół (tymianku i majeranku).
Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj z ostrą papryką. szczyptą soli i pieprzy i łyżką oleju rzepakowego. Wysyp ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 15 minut aż ziarna będą chrupiące.
Cebulę i jabłko posiekaj w drobną kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego razem z cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Smaż aż cebula będzie miękka, na koniec wyjmij dodane przyprawy.
Uprażoną kaszę i zawartość patelni dokładnie wymieszaj ze zmiksowaną fasolą i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation