Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Witajcie :)) Dziś na tą straszliwą pogodę, proponuję pyszne ciacho, które rozpływa się dosłownie w ustach. Jakaś zachciewajka mi przyszła na coś w stylu tiramisu, koleżanka z byłej pracy kiedyś przyniosła tort, który był przepyszny. Podobny był właśnie do ciasta, które zrobiłam. Żeby nie było tak słodko to zrobiłam ciasto ciemne i jasne, przełożyłam śmietaną ubitą z dodatkiem serka mascarpone i na wierch polewa kajmakowa :) Oj powiem Wam, że rozpusta w biały dzień :) Ciasto ciemne to to samo co w placku Jamajka, a jasne to biszkopt z 3 jajek. Miłego dnia życzę :) Blaszka 23x33 cm.

Składniki ciasto ciemne:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy bez cukru
1 łyżeczka octu
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku, budyń i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (ja nasmarowałam margaryną i posypałam mąką). Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Ciasto jasne:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ocet, po jednym żółtku i na koniec obie mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.

Masa:
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1/2 puszki kajmaku
50 g masła
2 łyżki cukru pudru
kakao


Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze do momentu połączenia się składników.

Masło ubijamy z kajmakiem.

Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 kubka wrzątku
2 łyżki likieru amaretto


Kawę zaparzamy w 1/2 kubka wrzącej wody, dodajemy likier i ponczujemy zimną każdy biszkopt.

Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto jasne - druga połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto ciemne - kajmak i posypujemy kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation