Kuchnia

Pasztety

AKSAMITNY PASZTET DOMOWY

Składniki:

50dag wieprzowiny
50 dag wołowiny
25 dag słoniny
30 dag boczku
25 dag wątroby wieprzowej lub wołowej
4 jajka
jarzynka (bez kapusty)
2 czerstwe bułeczki kajzerki
3 cebule
4 ząbki czosnku
Gałka muszkatołowa
Imbir
Ostra papryka (sypka)
Majeranek
Tymianek
Cząber
Sól i pieprz
Tarta bułka( do wysypania formy)
Wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać jarzynkę (bez kapusty) i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie ugotowane, wyciągnąć i wystudzić.
Wystudzone mięso mielimy w maszynce. Na patelni obsmażamy wątróbkę i cebulę, po obsmażeniu mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz jajka. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy farsz.
Formę do pasztetu smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę pasztetową wypełniając formę do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i pieczemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation