Kuchnia

Pasztety

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasztet soczewicowy ze śliwką

Składniki na małą keksówkę:
•2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
•1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
•100 ml oleju
•2 cebule
•10 suszonych śliwek
•2 - 3 łyżki sosu sojowego
•2 liście laurowe
•2 ziarna ziela angielskiego
•2 goździki
•1 ziarno jałowca
•3/4 łyżeczki majeranku
•1/2 łyżeczki cząbru
•szczypta gałki muszkatołowej
•sól i czarny pieprz
•kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:
1.Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
2.Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
3.Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważająć, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation