Kuchnia

jedzeniowo

Śledź pod pierzynką

Moja babcia co roku serwuje wtedy w środku dnia właśnie taką wersję śledziowej przekąski. Nie ukrywam, że ten cudny przepis dostałam właśnie od niej. Z pewnością jest on wyjątkowy i wielu z Was zaskoczy, chociażby dlatego, że w przepisie tym wykorzystuję starte jabłka. Ich łagodny smak idealnie komponuje się ze słonym smakiem śledzi, ostrzejszą cebulką i śmietaną zmieszaną z sokiem cytrynowym i pieprzem. Bardzo gorąco polecam Wam ten przepis i zapewniam, że urozmaici on Wasze świąteczne menu. Jest to kolejne z polecanych Wam przeze mnie świątecznych dań, które przygotowuje się niezwykle szybko i łatwo. Nie musicie więc obawiać się, że przygotowanie śledzi pod pierzynką zajmie Wam zbyt dużo czasu.

Składniki:
4/5 filetów z matijasa w oleju
2 soczyste jabłka
3 małe cebule
250 ml śmietany 12%
pieprz
natka świeżej pietruszki
Przepis
Na początek przygotujmy śmietanową część pierzynki. Cebulę należy obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Następnie mieszamy ją ze śmietaną, a na koniec dodajemy do całości łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę pieprzu oraz ponownie dokładnie mieszamy.



Przejdźmy teraz do przygotowania filetów z matijasa. Odsączamy je z oleju za pomocą ręczników papierowych. Następnie kroimy je na wąskie paseczki i układamy na podłużnym, płaskim talerzu. Na koniec trzemy obrane ze skórek jabłka na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka rozkładamy na śledziach ułożonych na talerzu. Na samej górze rozprowadzamy śmietanowo-cebulową masę i dekorujemy listkami pietruszki oraz cieniutki paseczkami cebuli.

Śledzie pod pierzynką podajemy ze świeżutkim, białym pieczywem. Zdradzę Wam również, że dodatkiem, który idealnie się komponuje z tą przekąską są również gotowane ziemniaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation