Kuchnia

wędzenie mięsa

Palcówka - dojrzewająca suszona kiełbasa

Składniki:

szynka wieprzowa 1500 g (łopatka)
boczek 300 g
sól 35 g
sól peklowa 8 g
cukier 2 1⁄2 g
pieprz 3 g
kolendra 3 g
jałowiec 2 g
czosnek 10 g
jelito wieprzowe b.d.
woda 250 ml

Mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę 1x1cm. Boczek pokroić w drobniejszą kostkę. Mięso i boczek wymieszać, dodać sól, wodę i pozostałe przyprawy, wymieszać, aż mięso zrobi się kleiste. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Mięsem napełnić jelita, skręcając odpowiedniej długości kiełbaski. Kiełbaski związać, powiesić w ciepłym suchym miejscu na 2 dni (temp. ok 20-22st.), następnie przenieść do chłodniejszego przewiewnego miejsca, tam pozostawić na około 10-14 dni. Gotowa kiełbasę przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

p.s. dawniej u nas w domu kiełbasa taka wisiała przy piecu przez dłuższy czas (około tygodnia), była bardziej twarda.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation