Kuchnia

Tosty i pasty do chleba

Pasta kanapkowa z brokuła i gorgonzoli
Składniki:

1 średni brokuł
50g gorgonzoli*
łyżka soku z cytryny
garść świeżych liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Brokuła umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować około 5 minut, brokuł ma być jędrny i zielony. Nie może się rozgotować. Odcedzić pozostawiając sobie ok. 1/4 szklanki wody spod gotowania.
Oliwę podgrzać, wrzucić do niej posiekany czosnek i delikatnie(nie smażyć!) podgrzewać przez ok. 2 minuty.
Do blendera wrzucić brokuła, oliwę z czosnkiem, bazylię, ser i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta można dolać pozostawioną wodę i ponownie zmiksować.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, aby smaki się przegryzły.
* - gorgonzola jest bardzo intensywna w smaku więc proponuję dodawać po kawałku i w razie potrzeby zwiększyć jej ilość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation