Inne
kulinarnie-zapiekanki,spagetti,mkarony,ryż
Gotuj z Cukiereczkiem
Ryba po grecku
Choć ryba ta zwie się grecką, to z Grecją nie ma nic wspólnego, ale o tym pewnie już większość z Was wie :) Myślę, że jest to jedna z bardziej znanych i lubianych wersji ryby - co tu dużo pisać - ryba tak przygotowana smakuje świetnie na ciepło i na zimno, ja jestem zwolenniczką wersji na ciepło :) Idealna na rodzinne spotkania, imieniny, a przede wszystkim obowiązkowa potrawa świąteczna. Obowiązkowo gości u mnie w Boże Narodzenie na świątecznym stole. Myślę, że tym przepisem rozpocznę przygotowania do świąt i w najbliższym czasie przedstawię Wam jeszcze kilka świątecznych propozycji, a tymczasem częstujcie się rybką, smacznego :)
Składniki:
1 kg ryb (mintaj, panga, dorsz),
175g bułki tartej,
3 jajka,
olej do smażenia,
4 marchewki,
2 pietruszki,
1 mały seler,
2 cebule,
250ml wody,
1 szklanka koncentratu pomidorowego,
sok z cytryny,
sól,
10 łyżek oleju,
pieprz,
słodka papryka,
Przygotowanie:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy ją solą i pieprzem z obu stron. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim rybę, a następnie obtaczamy ją w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Selera, marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i szklimy cebulę. Następnie dodajemy pozostały olej, dodajemy starte warzywa, smażymy 2-3 minuty, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut, tzn. do miękkości. Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny. W naczyniu układamy warstwami ryby i masę warzywną. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Całość odstawiamy do przegryzienia, najlepiej na całą noc. Rybę podajemy na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego ;)
MA==