Inne

kulinarnie-zapiekanki,spagetti,mkarony,ryż

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Składniki (4 porcje)
250 g suchego makaronu
500 g mielonego mięsa z szynki
400 ml przecieru pomidorowego
1 cukinia
suszone oregano i bazylia
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
50 g startego parmezanu lub grana padano
Sos beszamelowy
600 ml mleka
90 g masła
90 g mąki
gałka muszkatołowa
biały pieprz
1 jajko
50 startego sera grana padano lub parmezanu
Wykonanie
Makaron gotujemy al dente i umieszczamy w naczyniu do zapiekania (o boku około 30 cm). Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i przyprawy, smażymy kilka minut, aż cukinia będzie miękka. Dolewamy przecier pomidorowy. Gotujemy sos przez około 10 minut. Przekładamy go na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go startą gałką oraz białym pieprzem. Dodajemy całe jajko oraz starty ser i energicznie mieszamy. Przekładamy go na sos pomidorowy. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180ºC przez około 30 minut. W połowie pieczenia posypujemy zapiekankę pozostałym serem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation