Inne

kulinarnie-zapiekanki,spagetti,mkarony,ryż

LINGUINE Z SOSEM POMIDOROWYM.


0,7 l przecieru pomidorowego
łyżka oliwy z oliwek
średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
płaska łyżeczka oregano
ew. kilka suszonych pomidorów
pół łyżeczki cukru
sól
0,5 kg makaronu linguine lub spaghetti
parmezan do posypania lub mozzarella

Do garnka z grubym dnem wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, oregano i sól. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i cukier. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. W tym czasie ugotuj makaron al dente (na większości opakowań makaronów podany jest czas potrzebny do ugotowania makaronu al dente). Makaron odcedź niezbyt dokładnie – pozostała woda z gotowania ułatwi wymieszanie z sosem. Wrzuć linguine do gorącego sosu i dokładnie wymieszaj. Posyp świeżo startym (na tarce lub obieraczką do warzyw) parmezanem lub serem mozzarella pokrojonym w kostkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation