Kuchnia

Wypieki

Kokosowo-makowa śnieżynka

Składniki:

ciasto:
• 10 białek
• 1 szkl cukru
• 1 szkl mąki
• 1 szkl maku
• 1/2 kostki margaryny
• pół małego proszku do pieczenia

masa:
• 2 szkl mleka
• kostka masła (20 dag)
• 3 łyżki mąki krupczatki
• 8 łyżek wiórków kokosowych
• żółtko (opcjonalnie)
• 1 szkl cukru pudru

lukier:
• cukier puder
• sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i mieszając dodawać porcjami: rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia, oczyszczony, suchy mak.







2. Piec 30 - 40 minut w nagrzanym piekarniku.



3. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, krupczatkę i wymieszać.



4. Drugą szklankę zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Ugotowany budyń ostudzić.



5. Masło utrzeć z cukrem (dodając ewentualnie sparzone żółtko). Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.



6. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą.





7. Wierzch posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Gorąco polecam. Ciasto jest naprawdę wspaniałe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation