Kuchnia

Wypieki

Ślimaczki z dulce de leche i prażonymi ziarnami

Składniki na ok. 32 ślimaczki:

rulon ciasta francuskiego,

160 g dulche de leche (masa kajmakowa domowej roboty lub z puszki),

30 g słonecznika,

25 g pestek dyni,

10 g sezamu

100 g cukru,

60 ml wody,

szcypta soli.

Ziarna prażymy na patelni kilka minut, cały czas mieszając/potrząsając patelnią, aż staną lekko się zezłocą. Studzimy i rozdrabniamy w blenderze (tylko trochę żeby nie było całych pestek).

Szybki sposób dla nie spodziewanych gości:

Ciasto francuskie smarujemy cienką warstwą masy kajmakowej, posypujemy szczyptą soli i ziarnami. Zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i kroimy w ok. 1 cm plasterki. Zawijańce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Sposób tradycyjny:

Cukier, sól i wodę podgrzewamy w średnim garnku cały czas mieszając (na średnim ogniu). Kiedy zacznie wrzeć przestajemy mieszać i gotujemy ok 10 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Syrop zdejmujemy z kuchenki w momencie gdy stanie się bursztynowy, dosypujemy ziarna i mieszamy. Szybko przekładamy na silikonową matę i równo rozprowadzamy. Kiedy ostygnie i stwardnieje łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w blenderze (jeśli zostaną większe kawałki wyjmijcie je i pokruszcie ręcznie – mogą przebić ciasto).

Mieszamy z masą kajmakową.

Ciasto francuskie smarujemy cienką warstwą masy kajmakowej z ziarnami. Zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i kroimy w ok. 7 mm plasterki. Zawijańce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ślimaczki z dulce de leche pieczemy w 200ºC przez ok. 15 minut, aż staną się złote.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation