Kuchnia

Słodkości

KUTIA

Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 8 godzin
Składniki (dla 6 osób):
250 g maku
150 g pszenicy (oczyszczona, bez twardej skórki)
2 łyżki miodu (płynny; jeśli jest skrystalizowany, rozpuszczamy go w garnku, w kąpieli wodnej)
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g migdałów (sparzone, obrane ze skórki)
100 g orzechów włoskich (sparzone, obrane ze skórki)
100 g orzechów laskowych (sparzone, obrane ze skórki)
100 g rodzynek (sparzone, odciśnięte, pokrojone)
1 łyżka skórki pomarańczowej (kandyzowana, drobno pokrojona)
1/2 szklanki wody
Do ozdobienia:
1 łyżka skórki pomarańczowej (kandyzowana, drobno pokrojona)
kilka całych migdałów (sparzone, obrane ze skórki)
cukrowe płatki śniegu

Wykonanie:

Krok 1. Mak zalewamy wrzątkiem (najlepiej wieczorem, w przeddzień przygotowania kutii), odcedzamy, powtórnie zalewamy (dwa razy więcej wody w stosunku do objętości maku) i odstawiamy na 8 godzin (najlepiej zalać wieczorem i zostawić na noc).
Krok 2. Odcedzamy mak na gęstym sicie (lub na durszlaku wyłożonym ściereczką), dokładnie odciskamy. Mielimy dwukrotnie lub trzykrotnie w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Krok 3. Pszenicę dokładnie płuczemy i odcedzamy. Zalewamy zimną wodą (dwa razy więcej wody w stosunku do objętości pszenicy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy aż do odparowania wody. Wstawiamy garnek do nagrzanego piekarnika lub gotujemy w kąpieli wodnej tak długo, aż pszenica zmięknie. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy, studzimy.
Krok 4. Mieszamy miód z makiem. Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do maku razem z pszenicą.
Krok 5. Dodajemy całe migdały i orzechy oraz pokrojone rodzynki i 1 łyżkę skórki pomarańczowej. Dokładnie mieszamy. Wykładamy kutię do kokilek, ozdabiamy pozostałą skórką pomarańczową i chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation